Πόσο κοστίζει μια ιστοσελίδα; Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση που κάνει κάποιος που ενδιαφέρεται να αποκτήσει ένα website. Οι απαντήσεις που θα λάβει ή θα βρει σε μια αναζήτηση στο Google μπορεί να είναι: δωρεάν, 99 ευρώ, από 500 έως 1000 ευρώ, 3.000 ευρώ, 7.000 ευρώ ή πείτε μου τι θέλετε να κάνει για να σας πω πόσο θα κοστίσει.

Ας μελετήσουμε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις για να δούμε ποιο μπορεί να είναι περίπου το κόστος μιας ιστοσελίδας και πώς πρέπει να αποφασίσουμε!
Αρχικά, το κόστος μίας ιστοσελίδας χωρίζεται σε δυο βασικά μέρη: το standard κόστος και το κόστος κατασκευής. Το standard κόστος είναι περίπου το ίδιο για όλες τις ιστοσελίδες. Χωρίζεται στο πάγιο κόστος και το κόστος σχεδιασμού. Το πάγιο κόστος περιλαμβάνει την αγορά του ονόματος χώρου και της φιλοξενίας του website, και το πληρώνετε κάθε χρόνο και το κόστος κατασκευής της ιστοσελίδας που το πληρώνετε μία φορά.
Οπότε, που μπορεί να την “πατήσει” κάποιος; Φυσικά, στο κόστος κατασκευής, όπου κάθε σχεδιαστής ιστοσελίδας κοστολογεί διαφορετικά αυτό που του ζητάτε.
Ας ξεκαθαρίσουμε λίγο το τοπίο για να ξεμπερδέψουμε τα πράγματα!
Το standard κόστος μιας ιστοσελίδας
1. Πάγιο κόστος: όνομα χώρου και φιλοξενία (ανανεώνεται κάθε έτος)
Στο πάγιο κόστος μιας ιστοσελίδας περιλαμβάνεται το κόστος της καταχώρησης ή ανανέωσης του ονόματος χώρου, π.χ. www.paradeigma.gr (περίπου 20 ευρώ + ΦΠΑ / διετία) καθώς και ο χώρος φιλοξενίας της ιστοσελίδας. Όλες οι ιστοσελίδες στο Internet φιλοξενούνται σε έναν υπολογιστή που ονομάζεται server. Το κόστος για τη φιλοξενία μιας ιστοσελίδας είναι ανάλογο με το πακέτο φιλοξενίας που θα επιλέξετε από κάποια εταιρία φιλοξενίας ιστοσελίδων (web hosting).
2. Εφάπαξ κόστος (μια φορά): Σχεδιασμός ιστοσελίδας
Το κόστος σχεδιασμού μιας ιστοσελίδας αλλάζει ανάλογα με την εταιρία που θα κατασκευάσει την ιστοσελίδα και τις λειτουργίες που θα ενσωματώσει σε αυτήν. Πολλές εταιρίες χρεώνουν με βάση τις ώρες εργασίας που χρειάστηκαν για την κατασκευή, άλλες παρέχουν standard «πακέτα» κ.ο.κ.
Το κόστος κατασκευής
- Δωρεάν ιστοσελίδα;
Με μια αναζήτηση στο Google μπορεί να βρείτε κάποια websites που σας υπόσχονται δωρεάν κατασκευή ιστοσελίδας! Πόσο δωρεάν είναι όμως; Και ποιά είναι τα μειονεκτήματα; Συμφέρει πραγματικά μια δωρεάν ιστοσελίδα για μια επιχείρηση;
Αν διαβάσετε λίγο καλύτερα τα ψιλά γράμματα, θα δείτε ότι η «δωρεάν» κατασκευή ιστοσελίδας, περιλαμβάνει ένα ετήσιο κόστος φιλοξενίας 100 ευρώ το χρόνο! 100 ευρώ για web hosting (φιλοξενία) μιας απλής ιστοσελίδας μιας μικρομεσαίας επιχείρησης είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ ποσό. Μπορείτε να βρείτε πολλές εταιρίες web hosting και να φιλοξενήσετε την εταιρική ιστοσελίδα σας ακόμα και με 3 ευρώ το μήνα – για μια απλή στατική ιστοσελίδα, δηλαδή 36 ευρώ το χρόνο, δηλαδή στο 1/3 της τιμής. Στην ουσία δηλαδή, σας κάνουν «δώρο» την ιστοσελίδα ενώ στην ουσία την πληρώνετε ήδη και μάλιστα πολύ ακριβά, αγοράζοντας ένα πακέτο hosting που στην ουσία δεν θα χρησιμοποιήσετε.
Και έστω ότι είστε ικανοποιημένοι με ένα κόστος 100 ευρώ το χρόνο. Πόσο καλά μπορεί να πάει η ιστοσελίδα σας; Πόσους πελάτες θα σας φέρει; Αν με τα ίδια χρήματα κάνατε κάποια άλλη προωθητική ενέργεια, διαφήμιση, φυλλάδια κτλ, μήπως θα είχατε καλύτερα αποτελέσματα; Αν αγοράζατε μια πιο επαγγελματική ιστοσελίδα, μήπως θα πετυχαίνατε τους στόχους σας, θα κάνατε απόσβεση των χρημάτων σας και θα είχατε και έσοδα;
Αυτή η «δωρεάν» ιστοσελίδα που θα κοστίζει 100 ευρώ το χρόνο θα είναι προφανώς μια έτοιμη ιστοσελίδα, δηλαδή μία κενή σελίδα πάνω στην οποία θα συμπληρώσουν τα στοιχεία σας. Συνήθως θα είναι μια στατική, εντελώς απλή ιστοσελίδα και στις περισσότερες περιπτώσεις κακόγουστη. Κανείς δε θα καθίσει να ασχοληθεί σοβαρά με τις ανάγκες διαδικτυακής προβολής της επιχείρησης σας για 100 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 8 ευρώ και 33 λεπτά το μήνα. Ούτε θα σας παρέχει την απαιτούμενη υποστήριξη και βοήθεια μετά την παράδοση της ιστοσελίδας σας.
Έτσι, όχι μόνο δε θα κερδίσετε κάτι από την ιστοσελίδα σας αλλά μάλλον θα κάνει κακό στην εικόνα σας. Μια κακοσχεδιασμένη, προχειροφτιαγμένη ιστοσελίδα διώχνει συνήθως τους πελάτες. Καλύτερα να μη φτιάξετε καθόλου μια τέτοια «δωρεάν» σελίδα και με τα 100 ευρώ το χρόνο να επενδύσετε σε κάποιον άλλον τρόπο διαφήμισης, για παράδειγμα, να βάλετε διαφημιστικά banners στις ιστοσελίδες ή εφημερίδες της περιοχής που δραστηριοποιήστε ή να εκτυπώσετε και να μοιράσετε διαφημιστικά φυλλάδια ή να οργανώσετε ένα event για να προβάλλετε την επιχείρησή σας.
- “Θα την κάνει τζάμπα ένας φίλος μου, ξέρει από υπολογιστές.”
Όλοι έχουμε κάποιο γνωστό-φίλο-φίλο φίλου-ανηψάκι-ξάδερφο που κάθεται όλη μέρα μπροστά στον υπολογιστή και χαζεύει στο Facebook. Το άτομο αυτό θα σας φτιάξει μια δωρεάν σελίδα στο Facebook, ένα δωρεάν blog στο Blogspot ή στο WordPress ή μια δωρεάν σελίδα στο Wix. Υπάρχουν πολλές τέτοιες σελίδες εκεί έξω, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι αρκετά επαρκείς. Καμία όμως από αυτές τις λύσεις δε θα σας κάνει να ξεχωρίσετε!
Δείτε το αλλιώς: Θα βάζατε μια βιτρίνα ή αφίσα στο κατάστημά σας που την έφτιαξε το ανηψάκι σας; Ο φίλος φίλου είστε σίγουροι ότι έχει τις τεχνικές, γραφιστικές δεξιότητες και τις γνώσεις προώθησης SEO που απαιτούνται για να έχει αποτέλεσμα η προβολή σας στο Internet;
Επίσης, μια σελίδα στο Facebook ή στο Google+ ΔΕΝ είναι ιστοσελίδα. Είναι μια παρουσία σε ένα κοινωνικό δίκτυο, όπου ο κόσμος μπαίνει για ψυχαγωγία. Μια σελίδα στα κοινωνικά δίκτυα πρέπει φυσικά να υπάρχει για να κάνει τον επισκέπτη να “μπει” στην ιστοσελίδα σας. Εκεί θα τον πείσετε να γίνει πελάτης.
- Ιστοσελίδα με 99 ευρώ!
Θα αγοράζατε έναν υπολογιστή που κάνει 99 ευρώ; Αν όχι, γιατί; Γιατί πάντα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη τη σχέση ποιότητας/τιμής. Επίσης, πολύ βασικό είναι να γνωρίζετε και τι θα γίνει με την υποστήριξη μετά την κατασκευή της ιστοσελίδας. Αυτός που την έφτιαξε θα είναι πάντα διαθέσιμος για να σας υποστηρίξει αν χρειαστεί να κάνετε κάποια αλλαγή στην ιστοσελίδα σας, π.χ. να αλλάξετε έναν αριθμό τηλεφώνου ή να ανανεώσετε το περιεχόμενό της;
Αν πιστεύετε ότι με μια δωρεάν ιστοσελίδα ή με μια ιστοσελίδα των 99 ευρώ μπορείτε να ξεχωρίσετε και να επιβιώσετε από τη σύγκριση με την ιστοσελίδα των ανταγωνιστών σας, τότε κάντε το. Στην πραγματικότητα όμως συμβαίνει το αντίθετο. Θα αναγκαστείτε, μετά από 1-2 χρόνια και μερικά χαμένα ευρώ, να πάτε μόνοι σας σε έναν επαγγελματία που σχεδιάζει ιστοσελίδες και να ζητήσετε μια επαγγελματική ιστοσελίδα.
- Από 500 ευρώ έως 1000 ευρώ
Τι γίνεται με όσους αναφέρουν ένα εύρος τιμών στην κατασκευή ιστοσελίδας; Προφανώς, αυτό το κόστος έχει προ-κοστολογηθεί και είναι μια standard τιμή που δίνεται σε όλους. Είναι όμως όλες οι επιχειρήσεις ίδιες; Χρειάζονται όλες οι ιστοσελίδες ένα έτοιμο θέμα και 2-3 συγκεκριμένες λειτουργίες; Αν δε γίνει καταγραφή των αναγκών σας μπορεί να πέσετε εκτός του εύρους αυτού και τελικά να χρειαστεί να πληρώσετε παραπάνω χρήματα ή να έπρεπε να πληρώσετε λιγότερα.
Εσείς όταν θα ακούσετε “από 500 έως 1000 ευρώ” θα υπολογίσετε 500. Αυτός που σας δίνει την προσφορά υπολογίζει 1000.
Αυτό ισχύει όταν δίνεται ένα εύρος τιμών και πολλές φορές προκύπτουν παρεξηγήσεις, γιατί προέκυψαν περισσότερες λεπτομέρειες και εργασίες στην πορεία. Επίσης, ούτε ο σχεδιαστής της ιστοσελίδας θέλει να υποσχεθεί 500 και στη συνέχεια να ανακαλύψει ότι του ζητάτε περισσότερες ενέργειες και ώρες δουλειάς, που θα κοστίσουν τελικά 1000. Και επειδή όταν μιλάμε για ιστοσελίδα, ο πελάτης συνήθως δεν έχει το χρόνο να κάτσει να καταγράψει τι ακριβώς θέλει, χωρίς να έχει γίνει μια επαγγελματική συνάντηση, ζητάει 5 και τελικά χρειάζεται 10.
- Πείτε μου τι θέλετε να κάνει για να σας πω πόσο θα κοστίσει.
Το «εξαρτάται» μπορεί να είναι μια λογική και ειλικρινής απάντηση, αλλά το πρόβλημα εδώ είναι ότι ο πελάτης δε θα πειστεί να συνεργαστεί εάν δεν ξέρει πόσο θα πληρώσει. Είναι καχύποπτος με κάποιον που δε θα του δώσει από το τηλέφωνο μια τιμή, πριν βρεθούν να μιλήσουν. Θα σκεφτεί ότι «αυτή η εταιρία κατασκευής ιστοσελίδων θέλει απλά να με κερδίσει σαν πελάτη και δε μου δίνει μια τιμή γιατί θέλει να με χρεώσει άλλα αντί άλλων». Είναι όμως έτσι; Η εταιρία που θα κατασκευάσει την ιστοσελίδα σας δεν είναι ή δε θα πρέπει να είναι σαν τους προμηθευτές που αγοράζετε πρώτες ύλες ή εμπορεύματα: δε θα πρέπει να πουλάει ιστοσελίδες με το κιλό, αλλά να κατασκευάζει ιστοσελίδες ανάλογα τον πελάτη.
Μια ιστοσελίδα είναι εξειδικευμένη και φτιάχνεται στα μέτρα κάθε επιχείρησης γι’αυτό και το κόστος εξαρτάται από τις ανάγκες σας.
Ο λόγος όμως που δε σας δίνει κάποιος μια τιμή προτού καταγράψει τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τον ανταγωνισμό σας, είναι ότι θέλει πρώτα να κοστολογήσει τη δουλειά που θα χρειαστεί, να υπολογίσει τις ώρες εργασίας με βάση το τι θα του ζητήσετε να έχει η ιστοσελίδα σας, κάποια έξτρα χαρακτηριστικά που χρειάζεστε κτλ.
Πρέπει λοιπόν να βρείτε κάποιον που θα σας βοηθήσει να στοχεύσετε σωστά και να φτιάξετε μια ιστοσελίδα ούτε φτηνότερη, ούτε ακριβότερη από αυτή που χρειάζεστε. Επειδή σας παρουσιάζουν κάτι σούπερ και φανταχτερό, δε σημαίνει ότι το χρειάζεστε. Ένα δυναμικό website με απίστευτες δυνατότητες, πολλά χαρακτηριστικά και τεχνολογίες που σας το έφτιαξε η καλύτερη διαφημιστική εταιρία για 7.000 ευρώ, δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι και αποτελεσματικό. Θα χρησιμοποιήσετε όλες αυτές τις δυνατότητες ποτέ; Αν μπορεί να τις χρησιμοποιήσετε στο μέλλον γιατί τα φτιάξετε όλα από τώρα; Φτιάξτε τα όταν θα τα χρειαστείτε, που θα έχουν πέσει και οι τιμές.
Τελικά, πόσο κοστίζει η ιστοσελίδα που χρειάζομαι; Κοστίζει τόσο, όσο αξίζει.
Ζητήστε μία αναλυτική κοστολόγηση των υπηρεσιών που αγοράζετε μαζί με την ιστοσελίδα. Αν έχετε μια μικρή επιχείρηση και η ιστοσελίδα κοστίζει 200 ευρώ, στο 90% των περιπτώσεων δε θα σας δώσουν τιμολόγιο και το κόστος αυτό θα είναι απλά οι ώρες εργασίας. Αν πάλι για την ίδια επιχείρηση σας ζητήσουν 3.000 ευρώ, ρωτήστε τους πόσες ώρες εργασίας χρειάζονται, πόσο κοστίζει το λογισμικό που αγόρασαν για να φέρουν εις πέρας το έργο σας κλπ. Αν σας στήσουν ένα CMS (WordPress, Joomla, Drupal) με ένα έτοιμο θέμα (theme) το οποίο κόστισε από 0 έως 100 ευρώ, τότε τα 3.000 ευρώ είναι μάλλον πολλά, ακόμα και εάν περιλαμβάνουν SEO. Ο καθένας κοστολογεί όσο θέλει και όσο πιστεύει ότι αξίζει η δουλειά του, αλλά πολλές φορές βλέπουμε σελίδες των 1.000 ευρώ να είναι πιο καλοστημένες και να βγαίνουν σε καλύτερη θέση στα αποτελέσματα αναζήτησης από άλλες ιστοσελίδες των 3.000 ευρώ!
Δείτε τις υπηρεσίες του agkous.gr για:
Πλέον, είναι απαραίτητο να έχει η επιχείρηση σας μια ιστοσελίδα, αρκεί να είναι καλοσχεδιασμένη, να φορτώνει γρήγορα, να είναι κατάλληλα παραμετροποιημένη στα μέτρα σας, στοχευμένη και προωθημένη σωστά. Και πρέπει όλα αυτά να τα πληρώσετε όσο αξίζουν. Οτιδήποτε περισσότερο ή λιγότερο, είναι απλώς χάσιμο χρόνου!