Η αναζήτηση εργασίας έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Ακόμα και αυτοί – οι τυχεροί – που εργάζονται ήδη, αναζητούν συγχρόνως νέες ευκαιρίες καριέρας. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και οι απαιτήσεις των εργοδοτών αυξάνονται. Για να τα καταφέρετε, λοιπόν, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στα δύο βασικά βήματα κατά την αναζήτηση εργασίας: το Βιογραφικό και τη Συνέντευξη.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Το πρώτο βήμα είναι να κάνετε το βιογραφικό σας να ξεχωρίσει από αυτά των υπόλοιπων υποψηφίων. Σκεφτείτε τον όγκο των βιογραφικών που στέλνονται καθημερινά στον υπεύθυνο προσωπικού μιας εταιρίας που αναζητάει εργαζομένους. Πρέπει να υπάρχει κάτι που θα του τραβήξει το ενδιαφέρον για να μην το προσπεράσει και, ακόμα κι αν δεν έχετε τα απαραίτητα προσόντα για τη θέση, να του κινήσετε το ενδιαφέρον έτσι ώστε να σας καλέσει για συνέντευξη προκειμένου να σας γνωρίσει από κοντά!
Το βιογραφικό σημείωμα («Curriculum Vitae» = «Περίληψη Ζωής») αποτελεί ουσιαστικά την επαγγελματική σας ταυτότητα, στην οποία θα πρέπει να αναφέρονται με τρόπο συνοπτικό και ακριβή οι γνώσεις, οι εμπειρίες και οι δεξιότητές σας, προκειμένου να πετύχετε την είσοδό σας στην αγορά εργασίας.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ
Υπάρχουν κάποια στοιχεία που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη σύνταξη του βιογραφικού σημειώματός σας.
Το βιογραφικό σημείωμα θα πρέπει:
- Να είναι σύντομο και η έκτασή του να μην ξεπερνά τις δύο σελίδες. Συμπεριλάβετε τις πιο σημαντικές πληροφορίες. Για παράδειγμα, αν έχετε πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης τότε να προσθέσετε τις πληροφορίες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μόνο αν συνδέονται με τη θέση εργασίας.
- Να είναι απλό, πλήρες, έγκυρο και σαφές, δίνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα στον υπεύθυνο προσλήψεων χωρίς να απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις.
- Να αναφέρονται οι πληροφορίες ξεκινώντας από το πιο πρόσφατο στοιχείο και συνεχίζοντας με το παλαιότερο, κυρίως στα πεδία εκπαίδευσης, κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας.
- Να χρησιμοποιούνται ουδέτερες εκφράσεις και να αποφεύγονται το α΄ ενικό πρόσωπο και οι αντωνυμίες, π.χ. εγώ εργάστηκα στην εταιρία…. Επίσης, πρέπει να αποφεύγονται οι συντομογραφίες. Για παράδειγμα, γράφουμε «Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών» και όχι «Ο.Π.Α.». Τέλος, πρέπει να αποφεύγονται οι άστοχες ή περιττές εκφράσεις, όπως, για παράδειγμα, τα καθήκοντά μου περιελάμβαναν.
- Να επιλέγεται 1,5 διάστιχο ανάμεσα στις γραμμές και διπλό διάστημα ανάμεσα στις παραγράφους. Το μέγεθος γραμματοσειράς που προτείνεται είναι οι 12 στιγμές για το κείμενο και οι 14 στιγμές για τις επικεφαλίδες. Η απόσταση του κειμένου από τα περιθώρια της σελίδας να είναι 2,5 εκατοστά. Το ονοματεπώνυμο να γράφεται με έντονη γραφή και να είναι είτε υπογραμμισμένο είτε γραμμένο με κεφαλαία γράμματα.
- Να μην παρουσιάζει λάθη στην ορθογραφία, τη σύνταξη ή τη στίξη. Είναι σημαντικό να δίνεται η εικόνα ενός ευανάγνωστου και προσεγμένου βιογραφικού σημειώματος. Ειδικά εάν πρόκειται για θέση γραμματέως!
- Για την εκτύπωση του βιογραφικού σημειώματος επιλέγεται σελίδα μεγέθους Α4.
Η σειρά με την οποία πρέπει να εισάγετε τις πληροφορίες στο βιογραφικό σας είναι η εξής:
- Προσωπικές πληροφορίες
- Επαγγελματικός στόχος
- Επαγγελματική εμπειρία
- Εκπαίδευση και κατάρτιση
- Ατομικές δεξιότητες (ξένες γλώσσες, δεξιότητες πληροφορικής, δίπλωμα οδήγησης κ.α.)
- Πρόσθετες πληροφορίες (διακρίσεις, δημοσιεύσεις, σεμινάρια, προσωπικά ενδιαφέροντα, συστάσεις).
ΑΝΑΝΕΩΣΤΕ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΑΣ
Ξεκινήστε να ανανεώνετε ή να φτιάχνετε από την αρχή το βιογραφικό σας. Στο διαδίκτυο θα βρείτε πάρα πολλές πληροφορίες και συμβουλές που θα σας βοηθήσουν. Ένα επιτυχημένο βιογραφικό είναι εκείνο που τονίζει τις ικανότητες και αναδεικνύει τα προσόντα σας, δημιουργώντας στον εργοδότη την επιθυμία να σας συναντήσει, θέτοντας τις πρώτες βάσεις για μία επιτυχημένη συνέντευξη.
- Έχοντας το βιογραφικό σας ενημερωμένο, είστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να συναντηθείτε με έναν εργοδότη.
- Κινηθείτε γρηγορότερα από τον ανταγωνισμό! Στείλτε το βιογραφικό σας ανάμεσα στους πρώτους υποψηφίους. Τα ανοίγματα νέων θέσεων εργασίας είναι πολύ περιορισμένα και οι αιτήσεις πάρα πολλές. Στέλνοντας αργά την αίτηση σας μειώνονται οι πιθανότητες να σας «προσέξουν».
- Ανανεώνοντας συχνά το βιογραφικό σας, μπορείτε με μεγαλύτερη ευκολία να το προσαρμόσετε σε διαφορετικές θέσεις εργασίας, ώστε να μπορέσετε να προωθήσετε αποτελεσματικά τον εαυτό σας και να πείσετε ότι είστε ο ιδανικός υποψήφιος για τις απαιτήσεις της θέσης. Η προϋπηρεσία και οι γνώσεις πρέπει να είναι συμβατές με τα προσόντα που ζητάει ο εργοδότης. Διαβάστε προσεκτικά την αγγελία και προσαρμόστε το ανάλογα αν απαιτείται.
- Ζούμε σε έναν διαδικτυακά αναπτυσσόμενο κόσμο. Δεν μπορείτε να γνωρίζετε πότε θα προκύψει η ευκαιρία. Μπορεί κάποιος να σας στείλει ένα request στο LinkedIn ή κάποιος φίλος σας να σας προτείνει χωρίς προειδοποίηση για κάποια θέση και να πρέπει άμεσα να στείλετε το βιογραφικό σας. Ένα βιογραφικό της τελευταίας στιγμής, μπορεί να γίνει αιτία αποτυχίας, καθώς μπορεί να ξεχαστούν σημαντικά στοιχεία, να γίνουν λάθη και η συνολική εικόνα να μην αντιπροσωπεύει επάξια τον εαυτό σας!
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Συγχαρητήρια! Το βιογραφικό σας ξεχώρισε και ήρθε το πολυπόθητο τηλεφώνημα: έχετε ραντεβού για συνέντευξη! Και μόλις η ανυπομονησία σας μετατράπηκε σε άγχος… Τώρα τι κάνουμε;
Αυτοί που παίρνουν τη συνέντευξη δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην ικανότητα οπότε πρέπει να τους πείσετε και να τους υπενθυμίζετε τις ικανότητές σας για να αναλάβετε τη θέση έτσι ώστε να τραβήξετε την προσοχή από την εμπειρία σας που ίσως να μην ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της θέσης εργασίας.
ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ
Υπάρχουν κάποια βασικά και εύκολα βήματα για να διαπρέψετε στη συνέντευξη.
Βήμα 1: Προετοιμαστείτε.
Μελετήστε με προσοχή το βιογραφικό σας πριν από τη συνέντευξη. Δώστε έμφαση στις ημερομηνίες και στα στοιχεία που έχετε συμπεριλάβει. Δεν υπάρχει πιο δυσάρεστη έκπληξη για το άτομο που σας παίρνει συνέντευξη από το να διαπιστώσει ότι δεν είστε σε θέση να αναλύσετε τις πληροφορίες που αναφέρετε.
Διαβάστε και μάθετε για την εταιρία στην οποία έχετε στείλει το βιογραφικό σας. Μάθετε για την αγορά στην οποία δραστηριοποιείται η εταιρία, ποιοι είναι οι κύριοι ανταγωνιστές. Διαβάστε ξανά και ξανά την αγγελία. Μέσα από τις προδιαγραφές της θέσης μπορείτε να αντιληφθείτε περίπου και τα καθήκοντα της θέσης. Αν θέλετε πραγματικά να ξεχωρίσετε σε μια συνέντευξη είναι πολύ σημαντική η διαδικασία της αναζήτησης πληροφοριών για την εταιρεία, την κουλτούρα της, τα πρόσωπα που την απαρτίζουν και αν μπορείτε να βρείτε και κάποιες πληροφορίες για το άτομο που θα σας πάρει τη συνέντευξη. Μπορεί να βρείτε κοινά σημεία π.χ. ίδιους καθηγητές, ίδιο μεταπτυχιακό, ίδια χόμπι κλπ. Τα κοινά σημεία μπορούν να σταθούν ως βάση για τη δημιουργία μια καλής ατμόσφαιρας και «χημείας» κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Δείτε αν έχετε κοινούς γνωστούς ή επαφές στο κοινωνικά σας δίκτυα.
Πριν ακόμη μπείτε μέσα στην αίθουσα της συνέντευξης θα πρέπει να έχετε μερικά κύρια μηνύματα τα οποία θα περάσετε σε αυτούς που παίρνουν τη συνέντευξη σχετικά με το τι έχετε πετύχει μέχρι τώρα και το πώς μπορείτε να πετύχετε στη συγκεκριμένη θέση εργασίας και εταιρία. Μια καλή πρακτική είναι η χρήση ιστοριών. Για παράδειγμα, το να μπορέσετε να απαντήσετε μια ερώτηση του τύπου “Πείτε μας για ένα επίτευγμα για το οποίο είστε περήφανος” με μια απάντηση-ιστορία του τύπου “Επιτρέψτε μου να σας πω μια σύντομη ιστορία για την ημέρα που διαχειρίστηκα μια δύσκολη κατάσταση” είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να πείσετε για τις δυνατότητές σας.
Τέλος σκεφτείτε ιδέες: Τι θα πρώτο-κάνατε αν σας δίνανε τη θέση;
Βήμα 2. Δείξτε ενέργεια και ενθουσιασμό.
Αναμφισβήτητα θα πρέπει να δείξετε ενέργεια και ενθουσιασμό για τη θέση που διεκδικείτε. Θα πρέπει να πείσετε το μελλοντικό σας εργοδότη ότι, όχι μόνο διαθέτετε τα τυπικά προσόντα της θέσης, αλλά έχετε παράλληλα τη θέληση και το πάθος για να πετύχετε και τον πιο δύσκολο στόχο. Η πρώτη εντύπωση είναι πολύ σημαντική οπότε τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα της συνέντευξης είναι και αυτά στα οποία θα πρέπει να δώσετε την περισσότερη σημασία. Ο τρόπος ομιλίας, η γλώσσα του σώματος, ο τρόπος που μπαίνετε στην αίθουσα και το πόσο άνετα νιώθετε είναι πολύ σημαντικό για τη συνέντευξη. Η λεκτική επικοινωνία είναι πολύ σημαντική. Να μιλάτε καθαρά, να είστε σαφείς και να μη χρησιμοποιείτε αργκό. Αποφύγετε πριν τη συνέντευξη να είστε με μαζεμένο το σώμα, καθισμένοι, τσεκάροντας μηνύματα στο κινητό. Χρησιμοποιήστε όσο γίνεται πιο άνετες θέσεις. Αυτό θα βοηθήσει να χαλαρώσετε και να περιορίσετε το στρες σας και, επίσης, θα δώσει την εντύπωση στο άτομο που σας παίρνει τη συνέντευξη να νιώσει οικεία και άνετα. Έχουν κι αυτοί άγχος μερικές φορές! Επίσης, να θυμάστε ότι η θερμή χειραψία δημιουργεί πάντα θετική εντύπωση.
Βήμα 3. Ντυθείτε επιτυχημένα.
Μην αφήσετε ένα παραμελημένο ντύσιμο να σας κοστίσει μια θέση που ονειρεύεστε. Ειδικά, εάν έχετε πληροφορηθεί ότι η εταιρία έχει αυστηρό dress-code. Σε ένα δομημένο και πειθαρχημένο περιβάλλον το ντύσιμο «μετράει» και θα πρέπει να είναι αντίστοιχο. Για τις γυναίκες, τα βασικά που πρέπει να προσέξετε είναι: όχι υπερβολές, διακριτικό άρωμα, λίγα κοσμήματα, διακριτικό μακιγιάζ, περιποιημένο μανικιούρ, μονόχρωμα ρούχα. Αντίστοιχα, οι άντρες, τα βασικά που πρέπει να προσέξετε είναι: όχι υπερβολική δόση αρώματος, σκουρόχρωμες κάλτσες, περιποιημένο χτένισμα, σκούρα χρώματα. Προσοχή! Μην αλλάξετε το προσωπικό σας στυλ, απλά κρατήστε το σε πιο χαμηλούς τόνους. Άλλωστε, αυτό που μετράει είναι να είστε ο εαυτός σας!
ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Μέρος της προετοιμασίας είναι να ξέρετε και κάποιες ερωτήσεις που είναι πολύ πιθανό να ερωτηθούν και να ξέρετε και ποιες είναι οι απαντήσεις που θέλετε να δώσετε σε αυτές. Τέτοιες ερωτήσεις είναι οι εξής:
- Πείτε μας λίγα πράγματα για εσάς.
- Ποια είναι τα ισχυρότερα κίνητρα στη ζωή και την εργασίας σας;
- Πως φαντάζεστε τον εαυτό σας σε 5 χρόνια;
- Ποια θεωρείτε τα δυνατά σας σημεία;
- Πείτε μου ένα αδύνατό σας σημείο.
- Ποιο θεωρείται το σημαντικότερο επίτευγμά σας μέχρι στιγμής;
- Έχετε αντιμετωπίσει κάποια δύσκολη κατάσταση στην εργασία σας; Πως το χειριστήκατε;
- Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι θα πρέπει να σας προσλάβουμε;
- Τι ξέρετε για την εταιρία / για τη θέση;
- Έχετε κάποιες ερωτήσεις;
- Τι μισθό θα θέλατε;
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ…
Οι σύντομες συμβουλές που θα πρέπει να ακολουθήσετε για να είναι επιτυχημένη η συνέντευξή σας είναι οι εξής:
Τι να κάνετε:
- Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για τις προϋποθέσεις και όλα όσα χρειάζονται για τη θέση εργασίας.
- Προετοιμάστε ιστορίες οι οποίες επιδεικνύουν την ικανότητά σας να κάνετε σωστά τη δουλειά.
- Κάντε πρόβα τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα της συνέντευξης – είναι αυτά που είναι τα πιο σημαντικά.
Τι να μην κάνετε:
- Μην καθυστερήσετε. Σε περίπτωση αργοπορίες, ενημερώστε οπωσδήποτε.
- Μην πανικοβληθείτε εάν η συνέντευξη δε φαίνεται να πηγαίνει καλά. Εστιάστε στην τρέχουσα ερώτηση και μη σκέφτεστε τα προηγούμενα.
- Να είσαι ευέλικτοι για να προσαρμόζεστε σε αυτά που συμβαίνουν στην αίθουσα της συνέντευξης.
- Μην καθυστερείτε να απαντήσετε στις δύσκολες ερωτήσεις και εάν θέλετε να προσθέσετε κάτι, δώστε περισσότερες λεπτομέρειες σε επόμενες ερωτήσεις.
Θυμηθείτε ότι η συνέντευξη θέλει εμπειρία! Όσο περισσότερο έχει εξασκηθεί κανείς, τόσο πιο σίγουρος και άνετος θα νιώθει!
Καλή επιτυχία!
Οι πληροφορίες του άρθρου είναι από τις παρακάτω πηγές: