Οι συνεχείς αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία στην καθημερινότητα μας συνήθως μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν πρέπει να τις ακολουθήσουμε ή όχι. Δεν ήταν πολύ καιρό πριν που όλοι συζητούσαμε για «εκείνο» το νέο κοινωνικό δίκτυο που ονομαζόταν Facebook. Και κάναμε ερωτήσεις.
- Να φτιάξουμε λογαριασμό;
- Τι πρέπει να ανεβάζουμε;
- Μήπως είναι χάσιμο χρόνου;
Και πλέον έχει γίνει καθημερινή μας συνήθεια. Ακόμα κι αν δε μοιραζόμαστε πολλά πράγματα στο δικό μας λογαριασμό, θα μπούμε να ενημερωθούμε για τα νέα της ημέρας και των φίλων μας.
Μετά, ακολούθησαν νέα κοινωνικά δίκτυα και μας βρήκαν να αναρωτιόμαστε πάλι τα ίδια κάθε φορά. Μοιάζει σαν ο ψηφιακός κόσμος να μη θέλει να μας αφήσει σε ησυχία! Συνεχίζει διαρκώς να μας βγάζει από την άνεση μας!
Κυρίως για όσους χρησιμοποιούμε τα social media για να προωθήσουμε την επαγγελματική μας ζωή, όταν γίνονται αλλαγές στα κοινωνικά δίκτυα ή εμφανίζεται κάποιο καινούριο, μερικές φορές νιώθουμε ότι θέλουμε να μπούμε σε ένα δωμάτιο και να κρυφτούμε κάτω από τις κουβέρτες με μια φράση να γυρίζει στο κεφάλι μας: Όχι πάλι!
Όμως ξέρουμε ότι έτσι δε θα λυθεί τίποτα.
Με όλες αυτές τις αλλαγές ξέρουμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι. Να τις υιοθετήσουμε, να εξελιχθούμε και να εκμεταλλευτούμε τη νέα ευκαιρία. Βγαίνοντας έξω από τα νερά μας. Ίσως δε χρειάζεται να γίνουμε ειδικοί στο SnapChat αλλά τουλάχιστον πρέπει να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε τι μας χρειάζεται για να κατακτήσουμε τον ψηφιακό κόσμο και να πετύχουμε!
Αλλά οι δικαιολογίες για να μην κάνουμε το επόμενο βήμα, να μοιραστούμε τις ιδέες μας ή να κυνηγήσουμε μια επαγγελματική καριέρα που θα αλλάξει τη ζωή μας συχνά μας κρατούν πίσω. Γιατί;
Γιατί αυτή η μικρή φωνή αμφιβολίας και φόβου επιμένει και έτσι καταλήγουμε σε δικαιολογίες.
– Είμαι πολύ μεγάλος πια.
– Δεν έχω χρόνο.
– Γιατί να θέλει κάποιος να ακούσει αυτά που έχω να πω;
– Δεν είμαι αρκετά έξυπνος.
– Δεν τα πάω καλά με την τεχνολογία.
– Δεν έχω αρκετά χρήματα.
– Δεν είμαι κοινωνικός.
Μας στοιχειώνουν και μας γεμίζουν αμφιβολίες.
Ας δούμε λίγο μια-μια τις δικαιολογίες για να καταλάβουμε αν όντως έχουμε δίκιο και αν κάνουμε καλά που μένουμε πίσω…
1. ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΙΑ.
Εάν είσαι μέρος της «συνδεδεμένης» γενιάς και οι ρυτίδες και οι άσπρες τρίχες είναι απλά ένας μακρινός εφιάλτης για εσένα, προσπέρνα αυτή τη δικαιολογία και πήγαινε στην επόμενη!
Λοιπόν… ας δούμε τη δικαιολογία «πολύ μεγάλος».
Στην πραγματικότητα είναι απλά μια δικαιολογία για να συνεχίσεις να φοράς τις παντόφλες σου και να πίνεις τσάι αντί για σαμπάνια και Red Bull ! Είναι σαν να σου χαρίζουν ένα ταξίδι σε ένα εξωτικό μέρος δωρεάν και να μην πηγαίνεις!
Αυτή η δικαιολογία θα πρέπει να μείνει στο ράφι μαζί με όλες τις παλιές συνήθειες που σε παγιδεύουν και σε αφήνουν να αναπολείς τα περασμένα μεγαλεία και τη χαμένη σου νιότη.
Δεν είναι η ικανότητά σου το πρόβλημα. Είναι αυτό που θέλει το μυαλό και η καρδιά σου, αυτό είναι το θέμα!
2. ΔΕΝ ΕΧΩ ΧΡΟΝΟ.
Ναι, είσαι πολύ απασχολημένος με το να μένεις πίσω! Για πολλούς η οικογένεια, η δουλειά και η ζωή συχνά μπαίνουν εμπόδιο στα όνειρά τους. Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό αλλά και πάλι δεν είναι αρκετά καλός λόγος για να σε κρατήσει μακριά από το να κάνεις τη ζωή σου καλύτερη. Αν ακολουθήσεις το όνειρό σου θα γίνεις ευτυχισμένος και αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην οικογένεια σου.
Ίσως ήρθε η ώρα να κάνεις την αλλαγή!
3. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ;
Αυτή η δικαιολογία είναι παρόμοια με αυτή που λέει ότι «Δεν είμαι αρκετά έξυπνος». Αλλά όλοι έχουμε ένα ταλέντο και μια δεξιότητα διαφορετική από τους υπόλοιπους και αυτή πρέπει να γίνει η δική σου ιστορία.
Στα πρώτα σου βήματα για να μοιραστείς τις σκέψεις σου ίσως χρειαστείς βοήθεια αλλά μετά θα βρεις τη δική σου φωνή!
4. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΕΞΥΠΝΟΣ.
Η εξέλιξη των κοινωνικών μέσων στο διαδίκτυο έκανε τους έξυπνους και τους ειδικούς σε τεχνολογικούς τομείς επιτυχημένους και πολύ δημοφιλείς στο διαδικτυακό κόσμο. Και οι υπόλοιποι συχνά μένουν στο περιθώριο και αισθάνονται ανάξιοι. Και αναρωτιούνται «Πώς θα μπορέσω εγώ να ανταγωνιστώ όλους αυτούς»;
Αλλά όλοι έχουμε το ταλέντο μας και ήρθε η ώρα να το αναδείξουμε. Γι’ αυτό, σήκω από τον καναπέ και άρχισε να κάνεις το πάθος σου και την εξυπνάδα σου ορατή. Δε θα καταφέρεις τίποτα γράφοντας τις ιδέες σου σε ένα χαρτί που καταλήγει κλειδωμένο στο συρτάρι σου ή ακόμα χειρότερα σε σκέψεις που μένουν μόνο μέσα στο κεφάλι σου! Θα συμβεί δημιουργώντας, δημοσιεύοντας και διαφημίζοντας!
5. ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΩ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.
Παλιά ακουγόταν η φράση ότι «Οι “σπασίκλες” θα κατακτήσουν τη γη». Ίσως να έχετε ακούσει και τον όρο Nerds ή Geeks.
Ποιοι είναι οι Nerds/Geeks;
Είναι ενθουσιώδη άτομα γύρω από ένα θέμα, έναν τομέα, οι οποίοι συλλέγουν στοιχεία σχετικά με το αντικείμενο που τους ενδιαφέρει, έχοντας εμμονή με τα πιο cool, πιο μοντέρνα πράγματα που μπορεί να τους προσφέρει το συγκεκριμένο θέμα.
Ναι, σωστά κατάλαβες.. Είναι αυτά τα άτομα που κορόιδευες στο σχολείο ή στη σχολή σου επειδή ασχολούνταν συνεχώς με τον υπολογιστή, δεν έβγαιναν ποτέ έξω και εάν ποτέ έβγαιναν, θα μιλούσαν μόνο για – μάντεψε – τους υπολογιστές!
Εντάξει, πλέον, με την ανάπτυξη του ψηφιακού κόσμου και της τεχνολογίας και των σχετικών λογισμικών η επιστήμη των υπολογιστών έχει γίνει πιο ελκυστική και οι geeks έχουν αναβαθμιστεί (σαν τα λογισμικά και αυτοί). (Ή μήπως όχι…;)
Δε θα σου πω ψέματα, ίσως το να φτιάξεις μια σελίδα στο Facebook και να κάνεις ωραίες αναρτήσεις δεν είναι δύσκολο να το μάθεις ακόμα κι αν δεν τα πας καλά με την τεχνολογία. Όμως, το να διαβάσεις τον αλγόριθμο του Facebook για να καταλάβεις τι ακριβώς πρέπει να κάνεις με τη σελίδα σου και πώς να την προωθήσεις έτσι ώστε το Facebook να τη θεωρήσει σούπερ και να την προτείνει στους χρήστες του είναι αρκετά δύσκολο, σαν να προσπαθείς να μάθεις μόνος σου μια ξένη γλώσσα.
Οπότε, μπορείς να προσπαθήσεις να κάνεις κάποια βασικά πράγματα, αλλά η αλήθεια είναι ότι συνήθως η λύση είναι να προσλάβεις έναν σπασίκλα επαγγελματία για να σε βοηθήσει. Αν θέλεις κάτι σε πιο νορμάλ, μπορείς να προσλάβεις εμένα !
Όπως έχει πει και ο Bill Gates, “Be nice to geeks. Chances are you will end up working for one”!
6. ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ.
Το ξεκίνημα σου πρέπει να είναι απλό. Όταν θέλουμε να ξεκινήσουμε τη δική μας επιχείρηση, έχουμε στο μυαλό μας ότι πρέπει να νοικιάσουμε ένα ακριβό γραφείο και να προσλάβουμε προσωπικό.
Ο κόσμος της τεχνολογίας παλιά ήταν όντως πολύ ακριβός. Αλλά το να βρεις και να επικοινωνήσεις με έναν freelancer είναι πλέον πιο εύκολο από ποτέ και αυτό άλλαξε τα δεδομένα. Επίσης, τα δωρεάν και εύκολα στη χρήστη εργαλεία που είναι διαθέσιμα είναι πλέον άπειρα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι με το WordPress μπορείς να φτιάξεις το blog σου εντελώς δωρεάν, και με 10€ το χρόνο μπορείς να έχεις το δικό σου domain!
7. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ.
Η ταμπέλα «Δεν είμαι κοινωνικός» συνήθως ξεκινάει από το σχολείο όπου πάντα ξεχώριζαν ποιοι ήταν οι δημοφιλείς που μιλούσαν με όλους και ποιοι ήταν οι πιο εσωστρεφείς.
Πρέπει να σκεφτείς το εξής: το ότι είσαι εσωστρεφείς έχει να κάνει όντως με την κοινωνικότητά σου ή μήπως απλά δε σου αρέσει να μιλάς πολύ και προτιμάς να φιλτράρεις τα άτομα με τα οποία συναναστρέφεσαι; Αν το καλοσκεφτείς, σε όλους μας αρέσει να γνωρίζουμε νέους ανθρώπους και να ανταλλάσσουμε απόψεις, απλά σε κάποιους μας αρέσει περισσότερο να γνωρίζουμε άτομα που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με εμάς και όχι να συναναστρεφόμαστε γενικά με κόσμο.
Παρόλα αυτά, είναι δύσκολο να ανταγωνιστείς τους πιο δημοφιλείς όταν δεν είναι αυτός ο χαρακτήρας σου. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν μπορείς να πετύχεις (μιλάω εκ πείρας…)!
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλέον δώσει φωνή στους εσωστρεφείς! Η ησυχία είναι πλέον η δύναμη των εσωστρεφών ανθρώπων σε έναν κόσμο που δεν σταματάει να μιλάει! Οι συγγραφείς, οι δημιουργοί, οι bloggers μπορούν πλέον να ακουστούν.
Οι ευκαιρίες
Το να διώξεις τις αμφιβολίες και να «βγεις» σε έναν κόσμο που ίσως υπήρχε μόνο στη φαντασία σου έχει να σου προσφέρει πολύ πιο πολλά από όσα πιστεύεις.
– Την ελευθερία να ζήσεις μια ζωή με νόημα.
– Να βοηθήσεις άλλους ανθρώπους.
– Τη δύναμη και την ευελιξία να ορίζεις μόνος σου τις ώρες που θα δουλεύεις.
– Ευκαιρίες να ταξιδέψεις σε νέες χώρες.
– Να αναγνωριστείς στον τομέα σου.
– Να γίνεις influencer σε μια βιομηχανία.
– Να γίνεις ομιλητής σε events και να εμπνεύσεις άλλους ανθρώπους.
Αυτά είναι μόνο τα προφανή οφέλη. Αλλά υπάρχει κάτι πιο ικανοποιητικό. Η βαθιά αίσθηση της ικανοποίησης έρχεται από το γεγονός ότι έκανες το βήμα και ξεκίνησες να βλέπεις τη δύναμή σου.
Μεταμόρφωσε τη ζωή σου
Εάν προσπεράσεις αυτές τις δικαιολογίες που σε σταματούν από το να ξεκινήσεις τότε η ζωή θα γίνει μια διαφορετική περιπέτεια.
Πώς θα είναι η ζωή σου σε 5 ή 10 χρόνια εάν κάνεις τα απαραίτητα βήματα που απαιτούνται για να ζήσεις τη ζωή που έχεις φανταστεί; Θα μπορείς να κάνεις πράγματα που θέλεις να κάνεις και όλη η προσπάθεια σου θα γίνεται για να πραγματοποιήσεις το δικό σου όνειρο και όχι κάποιου άλλου για τον οποίο θα δουλεύεις.
Αυτό λέγεται ανεξαρτησία και πραγματική ελευθερία.
Οπότε ποιο είναι το κόστος εάν υποχωρήσεις σε αυτές τις δικαιολογίες;
Θα είναι να εγκαταλείψεις τα όνειρά σου, να δεχτείς να ζεις μια ζωή σαν σκιά του πραγματικού σου εαυτού και να μην είσαι ο κύριος του εαυτού σου.
Προφανώς και το κόστος να ξεβολευτείς και να ξεμάθεις και όλη η μεγάλη προσπάθεια που απαιτείται μέχρι να πετύχεις αντισταθμίζεται από τις ευκαιρίες και την ελευθερία του να ζεις μια ζωή όπως τη φαντάστηκες, κάνοντας πράγματα που αγαπάς και κερδίζοντας τα χρήματα που θέλεις.
Είναι η ώρα να επιλέξεις να ακολουθήσεις το ένστικτό σου και να το κάνεις πραγματικότητα. Είσαι έτοιμος;
Μοιράσου τις εμπειρίες, τους φόβους ή και τις σκέψεις σου στα σχόλια παρακάτω.