AgKous

the blog.
3 βήματα για να ξεκινήσεις την επιχείρηση σου όταν δεν έχεις χρήματα


3 βήματα για να ξεκινήσεις την επιχείρηση σου όταν δεν έχεις χρήματα

Είναι πολύ απογοητευτικό όταν όλοι αυτοί οι cool τύποι ξεκινούν τα blogs και τις επιχειρήσεις τους και εσύ μένεις πίσω επειδή… δεν έχεις χρήματα. Έχει συμβεί σε όλους μας, όταν έχουμε σκεφτεί τις τέλειες ιδέες, αλλά ο λογαριασμός μας στην τράπεζα μας λέει όχι και μας κρατάει μακριά από τους στόχους μας. 

Η αλήθεια είναι ότι σίγουρα χρειάζεσαι χρήματα για να ξεκινήσεις μια επιτυχημένη επιχείρηση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η έλλειψη εισοδήματος θα πρέπει να σε αποθαρρύνει από το να ξεκινήσεις.

Αν έχεις φιλοδοξίες αλλά δεν έχεις χρήματα, δες τρία tips που μπορεί να σε βοηθήσουν.

1. ΦΤΙΑΞΕ ΜΙΑ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ.

Υπάρχουν πάρα πολλές ιστοσελίδες online από ανθρώπους που μπορούν να σου δώσουν μερικές συμβουλές και τη σωστή κατεύθυνση (όπως εγώ!). Μέχρι να μπορέσεις να προσλάβεις κάποιον επαγγελματία, κάνε ό, τι καλύτερο μπορείς και γράψε όλα τα πράγματα στα οποία μπορείς να επενδύσεις το χρόνο σου. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο γιατί όταν θα μπορείς να προσλάβεις έναν σύμβουλο, θα είσαι προετοιμασμένος με σχέδια, ιδέες και στρατηγικές για να σε βοηθήσει να τις εξελίξεις.

Πρώτα, καθόρισε ποιο είναι το κοινό σου. Με ποιο γκρουπ ανθρώπων θέλεις να συναναστραφείς, σε τι ακριβώς είσαι καλός και ποιους μπορείς να βοηθήσεις;

Tip: Το κοινό σου είναι πολύ πιο πιθανό να είναι κάποιος που βρίσκεται στη θέση που ήσουν εσύ πριν ξεκινήσεις και οι στόχοι του να είναι παρόμοιοι με τους δικούς σου.

Το επόμενο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να σκεφτείς το όνομα του blog ή της επιχείρησης σου και να δημιουργήσεις τους αντίστοιχους επαγγελματικούς λογαριασμούς στα Social Media. Εάν πρόκειται να «χτίσεις» το προσωπικό σου όνομα (brand name) ή δεν ξέρεις ακόμα το όνομα της επιχείρησης σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το όνομά σου. Βεβαιώσου ότι όλοι οι λογαριασμοί σου στα Social Media έχουν το ίδιο (ή παρόμοιο) όνομα. Ξεκίνα να συνδέεσε και να συναναστρέφεσαι με άτομα που κάνουν παρόμοια δουλειά με τη δική σου. Δεν κοστίζει τίποτα να ξεκινήσεις να χτίζεις τις σχέσεις σου με ανθρώπους στο διαδίκτυο.

Tip: Φτιάξε λογαριασμούς στα social media στα οποία βρίσκεται περισσότερο το κοινό σου. Δε χρειάζεται να είσαι παντού!

Το να σκεφτείς και να γράψεις το bio σου είναι επίσης δωρεάν. Πρώτα, πες ποιος είσαι και έπειτα πώς μπορείς να βοηθήσεις το κοινό σου. Στην πραγματικότητα, το «about me» στα social media, το resume ή την ιστοσελίδα σου δε χρειάζεται οπωσδήποτε να είναι ακριβώς για εσένα, αλλά υποτίθεται ότι πρέπει να εξηγεί το πώς μπορείς να βοηθήσεις τους άλλους. Έτσι, θα προσθέσεις αξία στην επιχείρηση σου!

Τέλος, μπορείς να δημιουργήσεις το brand style σου, δηλαδή τα χρώματα, το ύφος, τη γραμματοσειρά και τις εικόνες που θα αντιπροσωπεύουν το brand σου. Εάν πρόκειται να το κάνεις μόνος σου, είναι σημαντικό να έχεις έναν οδηγό στυλ για να σε βοηθήσει να κρατήσεις μια οπτική συνοχή. Όταν ο κόσμος βλέπει συγκεκριμένες γραμματοσειρές, χρώματα ή/και εικόνες, θα πει «Ααα! Αυτό είναι το blog του/της – το όνομα σου-». Αυτό σημαίνει αναγνώριση brand.

Υπάρχουν πάρα πολλά σημαντικά πράγματα που είναι ζωτικά για την επιτυχία της επιχείρησης σου που εύκολα τα παραβλέπεις επειδή συνήθως δίνεις περισσότερη σημασία στα έξοδα. Φτιάξε μια λίστα με πράγματα που μπορείς να κάνεις και δε σου κοστίζουν καθόλου χρήματα. Πάντα να σκέφτεσαι ότι «εάν δεν έχεις χρήματα, τότε καλύτερα να έχεις χρόνο».

 

2. ΦΤΙΑΞΕ ΜΙΑ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΣ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ.

Μόλις εξαντλήσεις όλο σου το χρόνο και τις δωρεάν πηγές, είναι ώρα να γίνεις πιο ρεαλιστής και να σκεφτείς τα πράγματα για τα οποία θα χρειαστεί να ξοδέψεις χρήματα. Δημιούργησε μια λίστα με τα πράγματα που πιστεύεις ότι οπωσδήποτε θα χρειαστεί να αγοράσεις. Το domain, το hosting, το web design, το κόστος της δημιουργίας των προϊόντων σου, κτλ. Μόλις φτιάξεις μια λίστα με τα πάντα, βάλε προτεραιότητες και βάλε τα στη σειρά με την οποία θα πρέπει να γίνουν και ποια είναι τα πιο σημαντικά.

Επειδή οι περισσότεροι ξέρουν ότι το να ξεκινήσεις μια επιχείρηση κοστίζει, το θεωρούν σαν εμπόδιο και δεν προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να το προσπεράσουν. Καταγράφοντας τα έξοδα, καταλαβαίνεις ακριβώς που θα χρειαστεί να επενδύσεις τα χρήματα σου, ακόμα κι αν είναι λίγα, και σε βοηθά να θέσεις ρεαλιστικούς στόχους για το πώς θα καλύψεις τα έξοδα αυτά.

Εάν δεν έχεις καθόλου χρήματα, βρες εναλλακτική. Για παράδειγμα, αντί να ξοδέψεις 600€+ για μια ιστοσελίδα, ξεκίνα με ένα blog δωρεάν. Εάν έχεις μερικά χρήματα, επένδυσέ τα σωστά. Θα γλιτώσεις περισσότερα χρήματα μακροπρόθεσμα εάν κάνεις κάτι σωστά στην αρχή! Δες ένα άρθρο που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις περίπου το κόστος για την κατασκευή ιστοσελίδας.

Εάν νομίζεις ότι κοστίζει ακριβά να προσλάβεις έναν επαγγελματία, περίμενε να δεις πόσο κοστίζει να προσλάβεις έναν ερασιτέχνη. – Red Adair

 

3. ΦΤΙΑΞΕ ΜΙΑ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΕ ΕΝΘΟΥΣΙΑΖΟΥΝ.

Σταμάτα να σαμποτάρεις τον εαυτό σου και να υποβαθμίζεις την εμπειρία, τις γνώσεις και τις δυνατότητες σου. Φτιάξε μια λίστα με όλα τα πράγματα στα οποία σκίζεις! Σοβαρά, κάν’ το! Θα σε βοηθήσει να σου έρθουν ιδέες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που μπορείς να προσφέρεις. Δε σε έπεισα ακόμα; Ορίστε τρεις λόγοι γιατί αυτό το βήμα είναι σούπερ σημαντικό:

1. Θα χρειαστεί να ξέρεις τι πρόκειται να πουλήσεις σαν προϊόν ή υπηρεσία όταν ξεκινήσεις την επιχείρηση σου. Γιατί, δεν μπορείς να έχεις μια επιτυχημένη επιχείρηση εάν δεν κάνεις πωλήσεις! Βεβαιώσου ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα προϊόντα/υπηρεσίες που θα καταλήξεις να πουλάς και στο κοινό που θέλεις να στοχεύσεις.

2. Πρέπει να ξεκινήσεις να προσφέρεις αυτό το προϊόν ή υπηρεσία σε ένα μικρό γκρουπ των ανθρώπων που γνωρίζεις προσωπικά. Μην πρήζεις ζητάς από τους φίλους σου συνεχώς να δουλέψουν μαζί σου, αλλά εάν κάποιος από τους φίλους ενδιαφέρεται γι’ αυτό που προσφέρεις, χρησιμοποίησε τον σαν αρχή ώστε να έχεις ένα δείγμα δουλειάς για να διαφημίστεις ούτως ώστε να βρεις νέους πελάτες.

3. Μόλις αποφασίσεις για ένα προϊόν ή υπηρεσία στο οποίο είσαι εξπέρ, βρες κάποιον που έχει τις δεξιότητες που χρειάζεσαι! Έλα σε επαφή με λίγα άτομα που προσφέρουν ένα προϊόν ή υπηρεσία που χρειάζεσαι για την επιχείρηση σου για να δεις εάν ενδιαφέρονται να συνεργαστείτε με τη μορφή ανταλλαγής, δηλαδή, σου δίνουν κάτι που χρειάζεσαι και δεν μπορείς να το κάνεις μόνος σου, τους δίνεις κάτι που χρειάζονται και δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους. Θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να ξεκινήσεις συνεργασίες με άτομα που βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με την επιχείρηση τους με εσένα (δηλαδή στην αρχή..). Εάν μόλις ξεκίνησες, θα έχεις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας να δουλέψεις με κάποιον που πουλάει ιστοσελίδες με 300€ παρά με κάποιον που χρεώνει 1500€. Λογικό; Θα συμβούλευα, επίσης, να προσπαθήσεις να δημιουργήσεις σχέσεις, στα social media κυρίως, με αυτό το άτομο πριν του προτείνεις συνεργασία.

Μπορείς πάντα να επικοινωνήσεις μαζί μου για να σε βοηθήσω να ξεκινήσεις ένα blog δωρεάν ή μια ιστοσελίδα με χαμηλό κόστος! Επικοινώνησε μαζί μου στο angie@agkous.gr

3 βήματα για να ξεκινήσεις την επιχείρηση σου όταν δεν έχεις χρήματα

Είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις το επαγγελματικό σου όνειρο επιτέλους ακόμα κι αν δεν έχεις χρήματα; Πώς σκέφτεσαι να ξεκινήσεις; Μοιράσου το μαζί μας στα σχόλια παρακάτω.

Angie Kousiniori
Από την Άτζυ Κουσινιώρη

Μου αρέσει το web design, η HTML/CSS, η PHP, να σχεδιάζω στο Photoshop και να ασχολούμαι με τα social media και το internet marketing. Μείνετε συντονισμένοι! Ακολουθήστε με: Facebook / Pinterest / Google+.


Σου άρεσε το άρθρο; Γράψου στο newsletter για να μαθαίνεις περισσότερα!


VIB Planner
VIB Planner


FACEBOOK


Facebook Posts

INSTAGRAM
Instagram

Instagram Photos

TWITTER

My Tweets

PINTEREST

My Pins


Buy me a coffee

'Ετοιμοι για νέα projects; Επικοινωνήστε μαζί μου!

Ας Επικοινωνήσουμε

Δέχομαι συνεχώς προτάσεις για νέα projects. Μην χάνετε ώρα, ανυπομονώ να συνεργαστούμε!


ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER
EMAIL Ή CHAT
GET SOCIAL